Orthopedische Revalidatie

Wat is orthopedische revalidatie?

Orthopedie houdt zich bezig met de behandeling van afwijkingen en ziekten van het steun- en bewegingsapparaat, met name spieren, botten en gewrichten. Veel voorkomende orthopedische ingrepen zijn heup- en knieoperaties (nieuwe heup, nieuwe knie, voorste kruisband-, meniscus- of kijkoperatie).

Orthopedische revalidatie is bedoeld voor patiënten die een ingreep op dit gebied hebben ondergaan, bijvoorbeeld revalidatie na een heupoperatie of een knieoperatie. Ook kan een orthopedische chirurg u zonder operatie doorverwijzen naar de fysiotherapeut, onder andere bij schouderklachten. Orthopedische revalidatie is ook geschikt voor herstel na een trauma als gevolg van een ongeval thuis, op het werk of door sport (botbreuken, enkel- of knieletsel, schouder- en elleboogklachten).

 

De revalidatieperiode

De revalidatieperiode start direct na ontslag uit het ziekenhuis of na verwijzing door de specialist. Als u geopereerd bent, is het belangrijk om zo snel mogelijk na de operatie of gipsperiode te beginnen zodat u uw mobiliteit en stabiliteit op een verantwoorde manier kunt herwinnen. Orthopedische revalidatie zal mobiliteit en stabiliteit verbeteren, pijn verminderen, belastbaarheid, coördinatie en het uithoudingsvermogen vergroten en spierkracht versterken.

De orthopedische revalidatie bestaat uit een oefenprogramma en zo nodig individuele behandelingen. Via gerichte oefeningen worden de functies die u nodig heeft in het dagelijkse leven, in uw werk en bij het sporten weer hersteld.