Dry Needling

Dry Needling is een effectieve behandelvorm bij pijnklachten van spieren. Met Dry Needling worden spierverhardingen (myofasciale triggerpoints) ontspannen door deze aan te prikken met een dunne acupunctuurnaald. Dry Needling behoort tot het domein van de fysiotherapeut en manueel therapeut.

Welke klachten geeft een triggerpoint?

  •  Pijn ter plekke in een spier met of zonder uitstraling.
  •  Bewegingsbeperkingen en/of stijfheid.
  •  Verminderde kracht bij aanspannen van de spier.

Hoe ziet de behandeling eruit?

De behandeling richt zich met name op het opheffen van de myofasciale triggerpoints in de spieren die de klachten veroorzaken. Bij langer bestaande klachten zijn er meestal meerdere spieren betrokken. Vaak breiden de klachten zich uit en worden spieren langs de wervelkolom ook gespannen. Deze spieren worden dan ook mee behandeld.

Naast het opheffen van de triggerpoints wordt er ook gekeken naar het bewegen van de gewrichten, spierkracht, spierstabiliteit en (werk)houding. Om het effect van de behandeling te optimaliseren wordt deze ondersteund door huiswerkoefeningen.

De resultaten met Dry Needling kunnen effectiever zijn dan (triggerpoint-) massage, triggerpoint active release technieken, rekoefeningen of oefentherapie.

Hoe voelt een behandeling aan?

Het inbrengen van het naaldje voelt u niet of nauwelijks. Als een triggerpoint aangeprikt wordt kan het zijn dat de spier zich kort aanspant. Deze aanspanning gaat zo snel dat u meestal even schrikt en soms kan dat wat pijnlijk aanvoelen. Massage of andere spiertechnieken zijn meestal langduriger en pijnlijker.

Na deze korte aanspanning ontspant de spier zich en kan de spier meestal direct beter bewegen.

Het kan voorkomen dat u het tijdens de behandeling even warmer krijgt, gaat zweten, of soms dat u zich even naar of vermoeid voelt. Dit is niet iets waar u zich zorgen over hoeft te maken, dit verdwijnt snel weer.