Artrose

Wat is artrose?

Artrose is een vorm van reuma waarbij het hele gewricht betrokken is. Het kraakbeen in het gewricht gaat in kwaliteit achteruit. Het wordt dunner, zachter en brokkelig. Kraakbeen bevat geen zenuwen en kan daardoor geen pijn doen. Pijn door artrose komt dus waarschijnlijk door andere veranderingen binnen en buiten het gewricht.

Naast de kraakbeenschade ontstaan veranderingen in het bot direct onder het kraakbeen. Er vormen zich aan de rand van het gewricht zichtbare en voelbare knobbels, osteofyten genoemd. Ook is er vaak een lichte ontsteking van de slijmvlieslaag in het gewricht. Soms veranderen zenuwen in het gewricht, wat pijn veroorzaakt. Daarnaast komt het regelmatig voor dat spieren rondom het gewricht verzwakken en doen pezen om het gewricht pijn.

Artrose kan in alle gewrichten optreden, maar dit hoeft niet. Er zijn gewrichten waarin het vaker voorkomt zoals in de knieën, de heupen, de gewrichten in de nek en onderrug, de duim, de vingers en de grote teen.

Artrose is de meest voorkomende reumatische aandoening aan het bewegingsapparaat. Meer dan 1 miljoen mensen in Nederland hebben artrose. De internationale naam van artrose is osteoartritis.

Klachten verminderen door versterken belastbaarheid spieren

Het is van belang te beseffen dat de beschadigingen van het kraakbeen onomkeerbaar zijn. Het is niet mogelijk het kraakbeen te genezen. Wel kan er echter iets aan de klachten worden gedaan. Uit onderzoek blijkt namelijk dat wanneer de spieren rond het gewricht worden versterkt:

  • de belastbaarheid van het gewricht toeneemt,
  • pijnklachten langer uitblijven
  • het fysiek functioneren van de patiënt met artrose toeneemt
  • het onbeschadigde kraakbeen in het gewricht beter in conditie blijft.

Fysiotherapie en artrose

De fysiotherapeut kan je helpen om beter met je klachten om te gaan en je aanleren welke oefeningen geschikt zijn. De fysiotherapeut stemt de oefentherapie af op je hulpvraag en je activiteiten in het dagelijks leven. Oefentherapie richt zich in ieder geval op:

  • Het versterken van de spieren rondom de knie (met name de bovenbeenspieren)
  • Het verbeteren van je fitheid.
  • Oefentherapie kan zich ook richten op de balans en de beweeglijkheid van het gewricht. Dit hangt af van de klachten die je hebt.

Fysiotherapie en vergoeding

Fysiotherapie bij heup- en knieartrose wordt voor een beweegprogramma van 12 behandeling vanuit de basisverzekering vergoed. Doordat dit beweegprogramma in de basisverzekering zit, is dit wel belast met het eigen risico; dit in tegenstelling tot andere fysiotherapiebehandelingen die vanuit de aanvullende verzekering vergoed wordt.