Hoofdpijn

hoofdpijn en triggerpoints

Hoofdpijn is een veel voorkomende klacht. In 48% gaat het om spanningshoofdpijn. Andere vormen van hoofdpijn zijn migraine, hoofdpijn door medicijnen, clusterhoofdpijn en cervicogene hoofdpijn.

Het is vaak moeilijk te verklaren waardoor iemand hoofdpijn krijgt. Meestal zijn er meerdere factoren van invloed. Zo kan bijvoorbeeld te veel langdurig in dezelfde houding werken een oorzaak zijn. Daarnaast kan gekeken worden naar algehele en lokale conditie, stress / spanning, te weinig slaap, hormonale factoren, medicatie of teveel cafeïne inname.

Bij ons in de praktijk worden mensen met hoofdpijn gecombineerd behandeld door de manueel therapeut en de psychosomatisch fysiotherapeut.

De manueel therapeut zal aan de slag gaan met mobiliserende technieken voor de gewrichten van de nek en bovenrug, myofasciale technieken om de spierspanning te verminderen, spierkracht versterkende oefeningen en houdingsinstructies.

De psychosomatisch fysiotherapeut gaat werken op het gebied van de mentale gezondheid van iemand. Welke factoren van stress / spanning spelen er bij iemand mee en hoe gaat iemand hier mee om. Adviezen en onder andere ontspanningsoefeningen worden ingezet om de spanning bij iemand te verminderen.

Door deze combinatiebehandeling ervaren de meeste patiënten een zeer goede vermindering van hun hoofdpijnklachten.