Kaakfysiotherapie

De kaakfysiotherapeut is de specialist die u helpt bij gezondheidsproblemen die te maken hebben met het niet goed functioneren van spieren, gewrichten en het zenuwstelsel van het hoofd, het halsgebied en het kauwstelsel.

Klachten waarmee u naar de kaakfysiotherapeut kunt zijn onder andere:

  • Kaakklachten zoals pijn in kaakregio, knakken, moeite met kauwen.
  • Klemmen van de kaak en tandenknarsen
  • Aangezichtspijnen en -verlamming (trigeminusneuralgie)
  • Hoofdpijn
  • Onverklaarbare hoofdpijn, oorpijn, mond/ tandpijn. (pathologie is door artsen uitgesloten)
  • Gevolgen van ongelukken aan de hoofd/ nekregio zoals whiplash, breuken

In een vraaggesprek zal naar voren komen welke factoren van invloed zijn op de klachten en wat de gevolgen zijn van de klachten op uw dagelijks leven. Daarna zal het onderzoek zich richten op de functie van het nekgebied, het kaakgewricht, de schedel en het zenuwstelsel van het hoofd en het gezichtsgebied. Aan de hand hiervan wordt in samenspraak met u een behandelplan opgesteld.

De behandeling kan enerzijds bestaan uit manuele technieken in het hoofd, -nek -en gezichtsgebied en anderzijds uit een begeleidingsprogramma (adviezen, oefeningen). Samen wordt gezocht naar mogelijkheden hoe men zelf controle kan krijgen op de probleem.

Vaak zijn klachten al onderzocht door een medisch specialist, soms kan het belangrijk zijn dit eerst / ook te doen. Er is veelal een nauwe samenwerking met de huisarts, tandarts, orthodontist, kaakchirurg, tandarts, gnatoloog, KNO-arts of een andere medisch specialist.